Hygiëne in de salon

Tijdens de FNV Mooi dag op 7 oktober hebben wij een interessante Look & Learn verzorgt over hygiëne in de salon en het medisch CE-keurmerk voor apparatuur en instrumenten.

In één van de prachtige museumzalen gaf ik aan verschillende beauty professionals een duidelijke en begrijpelijke uitleg over alles wat te maken heeft met hygiëneregels in de salon.

Karolien: “Elke beauty professional heeft te maken met basisprincipes voor hygiëne in de salon. Er zijn wettelijke bepalingen en medische richtlijnen waar je je aan dient te houden als je werkt met de huid, nagels of voeten. Helaas zijn die richtlijnen niet altijd even goed leesbaar; je hebt bijna een diploma nodig om te begrijpen wat er staat.” Karolien verdiept zich al 12 jaar in de medische richtlijnen en is een expert op het gebied van hygiëne en de vertaalslag en toepassing in de salon. “Ik help beauty professionals met die vertaalslag. Wat staat er nu eigenlijk en hoe pas je die basisprincipes en richtlijnen toe? Bescherm niet alleen je klanten, maar ook jezelf!”

fotoÔÇÖs

Medisch hulpmiddel
Een medisch hulpmiddel is elk instrument, toestel of apparaat, elke stof of elk ander artikel dat door de fabrikant bestemd is om bij de mens te worden gebruikt om ziektes of handicaps op te sporen, te behandelen of te verlichten of om ziektes te voorkomen.

Wettelijke Europese bepaling
Apparatuur en instrumenten die gebruikt worden voor behandeling, diagnose of verlichting en voorkoming van ziektes moeten als medisch hulpmiddel geregistreerd staan. Dat is nu nog een richtlijn, maar vanaf 20 mei 2020 is dit een wettelijke Europese bepaling. Karolien: “Als je na die tijd apparatuur of instrumenten gebruikt zonder dit CE-keurmerk, dan ben je strafbaar. Met deze bepaling wordt de Europese markt beschermd tegen geïmporteerde apparaten en instrumenten zonder certificering.”

Reiniging, desinfectie en sterilisatie

  • Reinig na elke behandeling de oppervlakken waarmee je klant in contact is geweest. Denk hierbij ook aan deurklinken en het toilet. Reinigen met een schoonmaakmiddel doodt micro-organismen tot 90%.
  • Desinfecteer na elke behandeling de instrumenten en apparaten waarmee je je klant hebt behandeld. Desinfecteren met bijvoorbeeld alcohol 80% doodt micro-organismen tot 99,9%.
  • Steriliseren van je apparaten en instrumenten is niet noodzakelijk in de schoonheidssalon, pedicuresalon of nagelstudio.
  • Aan sterilisatie worden hoge medische eisen gesteld. Er worden eisen gesteld aan sterilisatieapparatuur en opleiding van de persoon die verantwoordelijk is voor het sterilisatieproces. Daarom wordt er wel gewerkt met steriele disposable instrumenten. Denk daarbij aan steriele injectienaalden voor millia (gerstekorrels).
Micro-organismen
Karolien: “Micro-organismen zijn overal, ook in jouw salon. Maar wat zijn micro-organismen nu precies en welke zijn bedreigend? In de media wordt er regelmatig bericht over bacteriën en virussen die ernstige ziekten kunnen veroorzaken. Vooral mensen die al kwetsbaar zijn, zijn hier gevoelig voor. Denk aan ouderen, reumapatiënten of diabetici. Maar ook kankerpatiënten en mensen met andere chronische ziekten. Zelfs als mensen weer beter zijn na een ernstige ziekte, blijven ze altijd kwetsbaarder dan anderen voor bacteriën, virussen en bedriegende micro-organismen. Zorgcentra hanteren al strenge eisen en richtlijnen m.b.t. dit thema, in de beauty wordt hier veel minder aandacht aan besteed.”
Wist je dat…?
Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft geconstateerd dat ziekteverwekkende bacteriën en virussen vooral via handen worden verspreid?
Wist je dat…?
Bacteriën steeds vaker resistent worden tegen antibiotica en daardoor ook steeds moeilijker bestreden kunnen worden met desinfectants? Gebruik daarom altijd de door de fabrikant omschreven dosering van de desinfectants. Het gebruik van te veel of te weinig desinfectants kan leiden tot een nog grotere mate van resistentie.

Zelf importeren uit Azië
Karolien: “Helaas zijn er nog altijd beauty professionals die hun apparaten en instrumenten bestellen via allerlei Aziatische websites. Die spullen hebben geen CE-certificering en zijn niet geregistreerd in de Europese databank. Bestel je nu een pedicurefrees via een dergelijke webshop, dan ben je aansprakelijk voor schade die je zou kunnen toebrengen bij je klanten. Vanaf 20 mei 2020 ben je niet alleen aansprakelijk maar ook strafbaar, omdat het dan een wettelijke Europese bepaling is zijn er ook gevolgen. Laat je niet verleiden door een veel lagere prijs, want als je er problemen mee krijgt ben je nog verder van huis. Kies voor veiligheid. Dat is het allerbelangrijkst.”

frezen descodrill

Meer weten?
Wil jij precies weten hoe het zit met de medische richtlijnen en hygiëneregels voor jouw salon en wat het CE-keurmerk inhoudt? Schrijf je in voor de training van Karolien via de MOOI Academie!

Kijk voor meer informatie op fnvmooi.nl/fnv-mooi-academie of op ctinternational.nl