Waarom is het zo goed om essentiële oliën te verdampen?

Er zijn vele studies bekend die de anti bacteriële en antivirale eigenschappen en werking van essentiële oliën aantonen. Alleen al het verdampen of vernevelen van oliën kan er voor zorgen dat de lucht zuiver en gezond blijft.

In het algemeen zou je kunnen stellen dat het verdampen van oliën drie grote voordelen heeft: allereerst kunnen oliën ervoor zorgen dat microben (vooral schimmels en bacteriën) in de lucht sterk worden verminderd. Zo wordt de hoeveelheid ziekmakende microben die we inademen of aanraken verminderd en ons afweersysteem dus minder belast. Ten tweede hebben de meeste essentiële oliën een opmonterende werking op de psyche en verhogen deze oliën de concentratie. Dat is ook prettig op je werkplek, waar de lucht nog wel eens ‘zwaar’ is. Een laatste reden om oliën te verdampen is dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt, waardoor het lichaam beter in staat is zichzelf te weren tegen microben.

Gezonde lucht in huis

Misschien verbaast het je, maar de luchtkwaliteit in huis is vaak slechter dan je denkt. Vaak slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Het lijkt alsof de binnenlucht steeds minder zuurstof bevat en meer en meer toxische stoffen. En dan te bedenken dat we maar liefst negentig procent van ons leven binnen muren doorbrengen. Door o.a, gebrek aan ventilatie, isolatie (of een teveel hieraan), vocht, aanwezigheid van huisdieren en huisstofmijt, sigarettenrook, chemische, stoffen, microben (schimmelsporen, bacteriën en virussen) wordt de binnenlucht vervuild. In de zorg en in de energiezuinige, passieve huizen van tegenwoordig wordt steeds vaker gebruik gemaakt van gesloten systemen in plaats van luchten met open ramen en deuren. Zoals bij alle beluchtingsystemen vindt ook hier in de loop van de tijd besmetting met microben plaats. Een beluchting met essentiële oliën kan dat voorkomen! Door de juiste essentiële oliën te verdampen wordt de omgevingslucht fantastisch gezuiverd door vernietiging van vooral schimmelsporen, bacteriën en virussen, Daarnaast varen onze luchtwegen er wel bij en een fijne geur draagt bij aan een prettige sfeer in huis, praktijk of op kantoor. Natuurlijke etherische oliën zijn onmisbaar voor een schone, zuivere lucht!

Natuurlijk, ‘natuurlijk’ en synthetisch

Essentiële oliën zijn kostbaar en moeten daarom gericht en bewust ingezet worden, Daar tegenover staat de grote stroom synthetisch samengestelde geurstoffen die overal terug te vinden zijn. Ook cosmetica loopt over aan synthetische geurstoffen en zelfs onze

voedingsmiddelen kunnen schijnbaar niet meer verkocht worden zonder toegevoegde synthetische aroma’s. Zelfs als er ‘natuurlijke geurstof’ op de verpakking staat, is het vaak niet natuurlijk: volgens EU-regels mogen ook zogenaamde enzymatische of bacterieel geproduceerde aroma’s/geurstoffen ‘natuurlijk’ heten. Maar in de natuur komen deze stoffen helemaal niet voor: de enzymatische reacties of de bacteriële productie in de destilleerkolven van de geurstofindustrie, zijn niet identiek aan de processen in de plant. En mogelijke bijproducten uit dit proces kunnen ook in het eindproduct terechtkomen. De gevolgen voor de gezondheid op lange termijn zijn bij synthetische geurstoffen nog lang niet onderzocht. Vooral de wisselwerkingen van de verschillende stoffen bij elkaar is nog onbekend, Werkingen en bijwerkingen van natuurlijke essentiële oliën zijn al lange tijd bekend en berusten ook op honderden jaren ervaring!

Welke oliën zijn geschikt voor luchtzuivering?

De zuivere lucht in kuuroorden zoals Davos in Zwitserland is mede te danken aan de essentiële oliën die door de aanwezige dennenbossen worden uitgeademd. Hetzelfde effect kun je natuurlijk ook in onze eigen bossen vaststellen: de essentiële oliën in boslucht laten ons dieper en vrijer ademhalen. Dat geldt zelfs voor mensen die op geurstoffen normaal gevoelig reageren.

Vooral citrus- en dennenoliën zijn goede luchtzuiveraars omdat ze hoge gehaltes aan zogenaamde monoterpenen bevat- ten. Dit zijn de lichte moleculen, die zich snel verspreiden in de lucht en microben kunnen uitschakelen. Daarbij zijn het ook nog heerlijk ruikende oliën die een goede sfeer in de ruimte brengen, Een andere groep bestanddelen in essentiële oliën die effectief de lucht kunnen zuiveren, zijn oliën met fenolen, zoals tijm en oregano. Het zijn sterk ruikende oliën die je voor gebruik in de verdamper goed kan vermengen met frisse citrusoliën. De mogelijkheden zijn
eindeloos! Het is altijd een kunst om de juiste dosering te vinden voor geurverspreiding. Als je voor de verdamping van de essentiële oliën een ultrasone verdamper gebruikt, breng je ook vocht in de ruimte en helpt het om fijnstof uit de lucht te halen. Ideaal als de verwarming weer aan gaat en de lucht droger wordt.

 

Bron: Drs Harmen Rijpkema, stichtingaromatherapie.nl

Nieuwe praktische aromatherapie column bij Holland Pharma:

In elke uitgave van Holland Pharma verschijnt een column over een thema binnen de aromatherapie, gebaseerd op de meest recente inzichten en wetenschappelijke studies. De schrijver van deze column is Drs. Harmen Rijpkema, aromatherapeut en psychotherapeu

chiairsprayml%
webshop