Tijdens de lezing van dr. Johan Toonstra afgelopen donderdag tijdens de regio bijeenkomst van Innofeet in zwolle is er gesproken over Erythrasma.

Wat is erythrasma ?

Erythrasma (letterlijk: rode verkleurde huid) is een niet-besmettelijke huidaandoening veroorzaakt door één van de zogenaamde “commensale” bacteriën van de huid. Een commensale bacterie is een bacterie die onder normale omstandigheden in de menselijke huid leeft zonder dat deze de huid schaadt.

Hoe ontstaat erythrasma ?

De aandoening wordt veroorzaakt doordat de huidbacterie “Corynebacterium minutissimum” in grote getalle dan normaal aanwezig is. Omdat deze bacterie zich vooral bevindt in de lichaamsplooien, ontstaan juist daar de huidafwijkingen. Onder bepaalde omstandigheden bijv. warme temperatuur, vochtigheid, vettige huid, (overmatig) transpireren, suikerziekte, zwangerschap, en bij verlaagde weerstand blijken deze bacteriën zich te kunnen vermeerderen en een huid infectie te veroorzaken.

Hoe ziet erythrasma eruit ?

We zien scherp begrensde roodbruine, fijn schilferende plekken, die soms een geringe jeuk geven. De afwijkingen bevinden zich voornamelijk in de liezen, oksels, in de bilspleet, tussen de tenen en onder de borsten. Erythrasma komt vaak samen voor met een aantal andere huidaandoeningen waarbij deze bacterie ook in grote mate in de afwijkende huiddelen wordt gevonden, met name “trichomycosis axillaris” (zeer sterk riekende oksels), “pitted keratolysis” (gatenkaas, zweetvoeten met putjes) en “hyperhydrosis palmoplantaris” (zweetvoeten en -handen).

Hoe wordt de diagnose van erythrasma gesteld ?

De diagnose wordt gesteld op grond van het typisch klinisch beeld én het onderzoek met de Woods lamp. Door het beschijnen van de vlekken in een donkere kamer met behulp van een Woods’ lamp kan men de bacteriën zichtbaar maken doordat ze dan koraalrood oplichten. Dit is een belangrijk onderzoek, omdat de afwijking bij daglicht sterk kan lijken op een gewone schimmel infectie. Wanneer de arts meer zekerheid wil hebben of er sprake is van deze bacteriële infectie of van een andere huidaandoening, kan er eventueel nog een kweek of een huidbiopsie worden afgenomen.

 

Karolien van der Scheer – CT international, 2018

Bron: Huidarts.com

Hulpmiddel bij het stellen van de diagnose: Woods UV lamp

Deze diagnostische Woods lamp wordt gebruikt voor beoordeling en onderzoek van huidveranderingen en huidconditie. Speciaal voor de opsporing van Pityriasis Versicolor, Tinea capitis, Erythrasma en bij het onderzoek van pigmentatie veranderingen bij de patiënt.. De Wood-lamp wordt ingezet door diverse beroepsgroepen zoals: dermatologie, artsen, veterinaire zorginstellingen, podologie, pedicure schoonheidsspecialisten, politie en scholen.Wordt geleverd incl. lichtbron en manchet.

Productkenmerken:

  • Woods lamp voor beoordeling en onderzoek van huidaandoeningen d.m.v. ultra violet licht
  • Licht, compact, van stootbestendig ABS-kunststof in de kleur wit
  • CE keurmerk
  • Voeding: 1,5 m lange aansluitkabel met stekker
  • Prijs €79,95
Erythrasma
webshop